Κurczak faszerowany
PRZEPYSZNY
1  kurczak caly i duzy,
pol kilo miesa mielonego wolowego,
1 duza cebula drobno pokrojona,
pol szkl. ryzu bialego- Karolina,
pol lyzki koncentratu pomidorowego, albo 2 pomidory utarte,
natka,
sol, pieprz, oregano (niekoniecznie)+ wasza ulubiona przyprawa ( niekoniecznie) 
olej , najlepiej oliwkowy ,
1-2 kilo ziemniakow
 Na oleju zarumieniamy cebule, dorzucamy mieso mielone i mieszamy, jak pusci soki dodajemy pomidory i ryz. Mieszamy az znikna plyny , zalewamy szklanka wody, dodajemy przyprawy i czekamy az plyny znikna. 
Jak sie spieszycie to podgotujcie troche kurczaka w slonej wodzie i nastepnie nafaszerujcie  ile sie zmiesci. 
Jak przykryjecie brytfanke nakrywka- mozecie obsmarzyc posolonego kurczaka pozadnie ze wszystkich stron.
Jak macie czas, posolcie go dobrze,  nafaszerujcie i do brytfanny.
Dookola wsypujemy grubo pokrojone ziemniaki,posolone, popieprzone z odrobinka sosu pomid.( albo nie) i oregano i wody .  Wstawiamy do piecyka na ok. 1,5-2 godz., mozna przykryc przykrywka, folia ,albo i nie. Pod koniec pieczenia wkladamy na bok brytfanki pozostaly farsz. Jak nie chcecie aby sie zarumienil pozadnie na wierzchu -przykryjcie go folia. Co jakis czas polejcie kurczaka sosikiem i pomieszajcie kartofelki ( nie koniecznie).
 Jest przepyszne!!!!   Zawsze sie udaje!!!!     Nie jadlyscie smaczniejszych ziemniakow!!!!!
Wszystkim smakuje!!!!!   Wiem co mowie !!!!!
 Smacznego!!!!

4 komentarze:
Kurczak musi być pyszny !
Pozdrawiam serdecznie
Och pysznie wygląda i pewnie pysznie smakuje!
Agnieszko, w końcu trafiłam do Twojego bloga. Bardzo mi się podoba Twój domek w makach i wszyscy jego domownicy. Przepis na kurczaka na pewno wypróbuję bo wygląda niezwykle apetycznie.Pozdrawiam serdecznie i życzę Szczęśliwego Nowego Roku Tobie i całej Twojej Rodzinie.
Nie! Nie teraz, nie dzisiaj! Ślinotok nie do opanowania... Udam, że tego nie widziałam :D
Prześlij komentarz