In Polish....somtimes in Greek.....by Polish woman , who lives in Greece

niedziela, 10 czerwca 2018

Czas na zoladkowke !

Latwa i pyszna, pomaga na dolegliwosci zoladka i jest dobrym wyborem na poczestunek dla gosci.

PRZEPIS-
18-26 niedojrzalych zielonych orzechow wloskich- im mniejsze tym lepiej.
1 kilogram cukru.
1,5 litra koniaku albo innego alkoholu.
Wrzucamy orzechy do 2litrowego szklanego sloja, zasypujemy cukrem i zalewamy koniakiem.


Wystawiamy na slonce przynajmniej na 40 dni i mieszamy zawartosc od czasu do czasu.

I to juz jest wlasciwie koniec przepisu.....od nastepnego dnia dnia plyn zmienia kolor.

                                                             Tak wyglada na 3 dzien.

A tak na 4....az milo patrzec na takie zmiany. Po 40 dniach ,albo pod koniec lata odcedzamy orzechy i wlewamy zoladkowke do butelek. Mozna przechowywac ja w lodowce, albo i nie....Mozna podawac z kostkami lodu ,albo bez....
Najlepsze sa male kieliszki na nozce .

Smacznego !!!

10 komentarzy:

Ola pisze...

wygląda kusząco:)

artdeco pisze...

Witaj po przerwie:)

Ataner pisze...

Słój wyglada zjawiskowo, i pewnie alkohol smakuje wybornie.
Fajnie, że wracasz do pisania.

Pozdrawiam serdecznie:)

Czarny(w)Pieprz pisze...

nO, KOCHANA, JAK MIŁO cIĘ WIDZIEĆ:-0 A można zostawić takie w słoiku? Fajnie wyglądają!

maj. pisze...

Wygląda cudnie!!!!

Agni pisze...

Jest przepyszne i słodkie....nawet na bezsenność pomaga.....

Agni pisze...

Witaj! Tak się jakoś mi w życiu plecie, że nie może być inaczej....

Agni pisze...

Spróbuj koniecznie!!! I łatwe i pyszne !

Agni pisze...

Witaj !!!!! Można zostawić w sloju jak chcesz ale odcedź orzechy bo się rozpaprza....

Agni pisze...

Majka!!! Zrób !!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...