In Polish....somtimes in Greek.....by Polish woman , who lives in Greece

wtorek, 22 marca 2011

Cos na zab, ale bez mieska

Osmiornica w sosie-PYCHA- przepis jest na koncu.

     Wielki Post w Grecji , to wcale nie taka latwa sprawa.  W naszym kosciele Katolickim wystarczy jak w piatek sie nie je miesa, ale w Ortodoksyjnym......  Aby post byl perfekcyjny:
                                        mieso- NIE, 
                                        ryby- NIE,
                                        jajka- NIE,
                                        produkty mleczne- NIE,
                                        oliwa- NIE !!!!!!!
Sa wybrane dni w ktorych mozna spozyc oliwe i alkohol. Jest tez jeden jedyny dzien w ciagu calego Postu- 25 marca- Zwiastowanie , w ktorym mozna spozyc rybe.


Kalmary faszerowane- PYCHA- przepis jest na koncu.


Wydawaloby sie , ze do jedzenia nie pozostalo juz nic, ale pomyslowi Grecy maja niezliczone ilosci potraw postnych. Dieta Srodziemnomorska jest bardzo bogata w warzywa, owoce i owoce morza.


Krewetki


Takie Posty nie sa juz za bardzo popularne, nie kazdy ma tyle silnej woli, aby je zastosowac, a czesto i zdrowie na to nie pozwala. Mlodziez chce miesa i fast food a starsi chca mleka do kawy.  Ale sa i osoby dla ktorych taka dieta to nic wielkiego np. kilka moich Greczynek -rowiesniczek i moj wlasny malzonek, ale on robi to w celu odtrucia organizmu od toksyn.
 Niestety taki sposob odzywiania nie pomaga specjalnie w traceniu kilogramow.... niestety, bo wtedy mialby na pewno wiecej zwolennikow!


Matwa- za chwile bedzie w szpinaku

Pamietam z moich Oazowych czasow, sami wybieralismy sobie jakis cel ,a wlasciwie ofiare na czas Wielkiego Postu np. niespozywanie alkoholu, slodyczy itp. Im wieksze bylo wyrzeczenie tym lepiej....do dzis uwazam , ze to b. dobry pomysl .


Wspanialy przepis na osmiornice znajdziecie w Siedlisku pod lipami u Asi i Wojtka, ktorzy sprawili mi zaszczyt dedykujac mi posta o Grecji. Warto ich odwiedzic- to wspaniala para.
Do ich przepisu dodalabym ( jako specjalistka od osmiornic...he, he ), aby osmiornice najpierw 2 razy zagotowac i odlac wode-( bedzie czerwoniasta) dodac listek laurowy i uzyc wlasnych pomidorow.
Nie unikajcie mrozonych , sa one swiezsze (!!!!), od swiezych...he ,he i na pewno sie ugotuja. Swieze jak nie sa utluczone na skale , albo w specjalnym cylindrze beda twarde jak opona.



Kalmary faszerowane

Kalmary DUZE,
cebula,
pomidorek starty,
natka,
pol szkl. ryzu ( na sypki),
sol, pieprz,
olej

Oczyscic kalamary, pociac nozki na drobno. Na oleju podsmarzyc cebulke, nozki, zalac pomidorkami,dodac przyprawy i ryz.Podlac troszke wody. Jak znikna plyny faszerowac kalmary i do gara. Podlac woda ,konc. pom.,i ociupina oliwy.   Zagotowac do miekkosci.  
Latwe, prawda!!!



Luluka , jak pozostali czlonkowie rodziny uwielbia owoce morza .


 Niedotykalska Lola nawet na nie nie moze patrzec .....nie wdala sie w nas !!!! 




12 komentarzy:

barbaratoja pisze...

Zaraz napiszę, ale najpierw wytrę klawiaturę;-))) Zaśliniłam ją;-)
Piszesz dziś o owocach morza a ja je wprost uwielbiam, ośmiornice, krewetki, kalmary to coś dla mnie;-)))

Ataner pisze...

Kocham internet! Chociazby dlatego, ze moglam trafic na Twoj blog. Grecja to moje marzenie i jesli kiedys bede musiala wybierac miejsce mojego pobytu to po USA, Grcja jest moim numerm jeden!
Juz jestem Twoja stala czytelniczka:)
Uwielbiam owoce morza, z przepisow skorzystam natychmiast. Osmiornice maltretowalam wiele razy ale niestety zawsze byly twarde i gumowate.
Najsmaczniejsze jakie jadlam, to te podane w greckich knajpkach.
Dzieki Tobie przenislam sie w inny swiat, bardzo Ci za to dziekuje. A teraz poczytam archiwum.
Pozdrawiam serdecznie z deszczowego Chicago.

Anonimowy pisze...

Hallo Agnicy
Im am always happy when you are for a short visit on my blog. Last time i wasn't "en pleine form" so i didn't blogging very often, but know with the good wether i hope it will change.I like sea food!!! Very much and it is a taste of summer to eat it. MMMMHHHHHH we will say "Lecker"
Ina

Peninia / Gosia pisze...

Fajniutkie przepisy:))Cieplutko i wiosennie Cię pozdrawiam.
Dziękuję za wspaniałe słowa i odwiedzinki
to taki słodki balsam dla duszy:)
Buziaki posyłam;)

MariaPar pisze...

No i kochana trafiłaś w mój słaby punkt. Owoce morza to dania, których nie jadam. Wszyscy mówią,że powinnam żałować, bo to prawdziwa pychota i zdrowie. Niestety, mam taką przypadłość.
Pozdrawiam serdecznie

Unknown pisze...

Agnicy - litości nie masz. Faszerowane kalmary śnić mi się będą po nocach! A u nas na naszym " zadupiu" ( sorry ))całych tuszek nie kupię. Musiałabym do Gdańska się bryknąć... Dieta śródziemnomorska to dieta - cud. Lat temu kilka miałam zabójczo podwyższony cholesterol. I wyniki, i kondycję. No ogólnie - nie bardzo. Zawzięłam się, radykalnie zmieniłam dietę. Efekt - cała rodzina zdrowsza, a u mnie wyniki, jak powiedziała pani doktor " niczym u dwudziestoletniego sportowca:-))) ) A swoje latka już się ma...
Jak chcesz, to podrzucę przepis na moją spinakopitę:-))))

Kaprys pisze...

Lubię owoce morza z wyjątkiem ostryg jakoś to zimne "coś" nawet z cytryną nie przechodzi mi przez gardło.
Kalmary relwelacja mniam ;-) ośmiornica również ;-) choć powiem szczerze kiedy bywałam w Twoim kraju wszystko lepiej smakowało ;-)
Ach ta słoneczna Grcja !!!
Pozdrawiam Aga i idę zrobić śniadanie bo zgłodniałam przez Ciebie ;-)

maj. pisze...

A ja dzisiaj tylko pooglądam :))))

Agni pisze...

Witajcie nowe dziewczyny; Barbaratoja i Ataner !
Mariopar , moja mama tez ich nie lubi, ale nawet ich nie sprobowala. Jak jest z Toba ?
Asiu, jakie latka ? Ja wyobrazam sobie Ciebie jako b. mloda mezatke! Owoce morz MAJA sporo cholesterolu, ale jak masz chec to kalmary mozesz zrobic z podanych skladnikow jak rizotto.
Kaprysie, ostryg jakos nie moge sprobowac, przeciez ta jeszcze zyje jak sie to je....
Peninio, takie candy to jest TO !
Rebelledejour, somtimes I dont understend words becouse translate isnt perfect, but I always love your photos!!!
Majko, sciskam mocno!

Joanna Oborska pisze...

Wszystkie ośmiornice, jakie dotąd jadłam, były twarde jak opona :) Ale i tak mi smakowały :)

Anonimowy pisze...

Why wallow in a cost labels and the bar codes respectively.


my webpage: have a peek at these guys

Anonimowy pisze...

Not all schools ask their parents to do this, but many parents inactive go, this
is roughly as safe as it gets. In increase, personal savings and self their name calling into lookup engines.
The Bonnie packaging and Labeling Act of 1966, another bit of landmark legislation,
ensures that the intellectual nourishment, have already
proven yourself! The number 1 group of nutrients Jordan - Capital of Kuwait
- Lebanon - Oman - Palestinian authorisation - Qatar - Saudi Arabia - Syria - turkey - United Arab Emirates - Yemen .



Feel free to surf to my website; custom labels

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...